Het aantal kleine kinderen dat in een brandwondencentrum wordt opgenomen, daalt niet. Een kwart van alle brandwondenslachtoffers is onder de vijf jaar. Kinderen vanaf een maand of zeven lopen vaak verwondingen op door hete vloeistoffen als koffie, thee en badwater.

In de drie brandwondencentra in Nederland worden jaarlijks ongeveer 200 kinderen opgenomen na een ongeval met een hete vloeistof, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting

Vanaf een maand of zeven zijn kinderen in staat te gaan zitten of staan. Ze kunnen zich optrekken aan een tafel of stoel en dat vergroot hun reikwijdte. Daardoor kunnen ze ineens bij de kopjes die op tafel staan. Dit is de grootste oorzaak van ongevallen met hete vloeistoffen.

Moeder Gaby: "Ik wist dat Kick, toen veertien maanden oud, in de keuken rondscharrelde. Omdat ik altijd heel voorzichtig was, had ik mijn theekop wat verder van de aanrechtrand geschoven. Kick kon daar niet bij met zijn grijpgrage handjes. Maar vanuit mijn ooghoek zag ik dat het labeltje van het theezakje op het aanrecht hing. Vliegensvlug als Kick was, had hij het labeltje direct te pakken. De beker viel om en het hete theewater stroomde over hem heen."

Ouders zijn daar vaak niet op voorbereid, waarschuwt de stichting. "Kinderen ontwikkelen zich snel en kunnen vaak al meer dan hun ouders denken. Ze zijn nog niet in staat veiligheidsregels aan te leren, integendeel, ze zijn juist op ontdekkingstocht.

De meeste ongelukken gebeuren terwijl de ouders in de buurt zijn. Ook al houden ze hun kinderen nog zo goed in de gaten, het is in een fractie van een seconde gebeurd.

Ouders moeten de ontwikkeling van hun kind goed volgen en zich houden aan een stappenplan, adviseert de brandwondenstichting. Daarin wordt onder meer geadviseerd geen hete dranken te drinken met een kind op schoot, de stelen van pannen op het fornuis naar achteren te draaien en het snoer van de waterkoker in te korten.