Tips


1) Leg aanstekers, lucifers, messen en alle andere gevaarlijke voorwerpen buiten het zicht van de kinderen. Berg deze voorwerpen - rekening houdend met de leeftijd van de kinderen – in kasten of laden die met de sleutel op slot kunnen worden gedaan of die beveiligd zijn.

2) Laat nooit kleine voorwerpen slingeren binnen hun handbereik. Geen knoopbatterijen dus (deze kleine, platte batterijen zijn makkelijk in te slikken) en geen plasticzakken;

3) Berg schoonmaakproducten en geneesmiddelen systematisch op een hogere plek op en stop ze in een kast die op slot gaat.

4) Haal een elektrisch toestel uit  het stopcontact zo gauw u het niet meer nodig hebt. Doe dat ook als u maar heel eventjes weg gaat.

5) Als u kookt, draai dan altijd de steel van de pannen naar de muur.

6) Laat een klein kind nooit alleen. Verlies een kind ook nooit uit het oog in bad, in het zwembad of op de luiertafel. Laat een kind ook nooit alleen met een dier, ook al is het uw eigen huisdier.

7) Zorg dat het warme water nooit heter is dan 40° C. Regel het eventueel bij.

8) Voorzie stopcontacten van een kinderbeveiliging en sluit gevaarlijke plaatsen zoals een trap af met een hekje.

9) Zet nooit een stoel of meubel voor de ramen.

10) Controleer regelmatig de staat van het speelgoed van uw kinderen en ook die van uw installaties.

11) Als u een of andere activiteit doet, trek uw kind dan beschermende kledij of beschermers aan aangepast aan de activiteit in kwestie en aan de leeftijd. Stel ze ook in op zijn lengte en lichaamsbouw. Laat hem bijvoorbeeld een helm dragen voor het fietsen en skaten en knie- en polsbeschermers voor het skaten. Deze tip geldt ook als de activiteit maar enkele minuten duurt, en dat is met kleine kinderen vaak het geval.

12) Breng uw kind al van jongs af aan deze regels bij, ook al is de kans klein dat  het die raad ook in de praktijk omzet als het nog geen zes is. Leg hem uit dat het gevaarlijk en verboden is.