Twee maanden na de geboorte van Bernardus, op 26 jan 1876, gaat de moeder van ‘onze Johanna’, Johanna Theodora Cornelia Schipperheijn, op 27 jarige leeftijd in de stad Utrecht in samenzijn met de ouders en als getuigen vier onderofficieren, een huwelijk aan met de twee jaar jongere sergeant bij de mineurs, Johannes Steenaart, geboren op 20 februari 1850 in Utrecht, zoon van Adrianus Steenaart en Cornelia Johanna de Vos.
Zowel ‘onze Johanna’ als haar broertje Bernardus Schipperheijn worden door Johannes Steenaart officieel erkend als zijn kinderen en mogen nu dus officieel ook zijn achternaam dragen.
Johanna en Bernardus Steenaart.
Agnes Schipperheijn was de schrijfkunst echter niet machtig en kon de acte dan ook niet mede ondertekenen.
Zeven dagen na het huwelijk op 2 februari 1876 dragen Simon en Agnes de verantwoordelijkheid van hun kleindochter, onze Johanna Cornelia, over aan de ouders Johannes en Johanna Theodora Cornelia Steenaart en vertrekt zij van Nijmegen naar Utrecht om zich weer bij haar moeder, nieuwe vader en pasgeboren broertje Bernardus aan te sluiten.
De hele familie verhuist en vind hun eerste gezamelijke onderkomen op de Biltstraat 119b,
In dezelfde straat waar de moeder van onze Johanna beviel van haar Bernardus, de eerste zoon.
Onze Johanna verblijft nog een half jaar op dit adres met vader, moeder en broertje.
Tot 19 augustus 1876.
Dan verhuist de familie Steenaart door van de Biltstraat naar de ‘weg naar blauwkapel nr77h’ deze weg loopt van Utrecht naar het buurtschap Blauwkapel, ten noord-oosten van Utrecht en ligt zoals dat genoemd wordt “buiten de kom”.
Noot: Rondom dit buurtschap werd in 1821 Fort Blauwkapel aangelegd en is één van de grootste forten van de Waterlinie. Het fort dankt zijn naam aan de kapel van dit dorpje.
We schuiven langzaam door naar 1877, het jaar waar op 4 augustus in het huis op de ‘weg naar blauw kapel’ het zusje van onze Johanna,
Gesina Wilhelmina Agnes Steenaart
wordt geboren.
1876
stad Utrecht
de weg naar het zwembad