1942
1945
1944
Heden op 19 mei 1944 is op verzoek van Gijs Albertus Peters, koopman te Rotterdam, de scheiding uitgesproken tussen Gijs Albertus Peters en de in Duitsland geboren Maria Juliana Meier.
27 juni 1944 wordt de broer van Hermanus, Gijs Albertus Peters in Rotterdam opgepakt en mag een paar nachtjes in de cel doorbrengen.
1944
1 december 1944 is voor Wilhelmus Peters (1921) een wat mindere dag als hij samen met drie maten Pieter Dejevij, Cornelis van Werkhoven en Gerrit van Eekelen het idee krijgt om een inbraak te gaan plegen.   Om voorbereid te zijn hadden zij alvast een handkar op de papaverhoek gestald, waarna zij naar het Johan van Hasseltkanaal trokken om daar een bootje te ontvreemden.
Na een inbraak in de bleekpoederfabriek aan de Papaverweg gingen ze aan de haal met 20 liter olie en het ontvreemde bleekpoeder.
Ter hoogte van de Asterweg werden zij echter
in het gestolen bootje op het Tolhuiskanaal in Amsterdam, aangehouden door personeel van de sigarettenfabriek en overgedragen aan de Hafen-überwachungsstelle (Duitse havenpolitie).
Om 6 uur in de ochtend op weg naar het politiebureau en om 16:45 uur weer buiten.
22 februari 1944 is een zwarte dag in Nijmegen als er tijdens een bombardement 800 slachtoffers vallen onder de Nijmeegse bevolking.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
31 maart 1944: raid over Neurenberg.

Er werden 795 vliegtuigen ingezet: 572 Lancasters, 214 Halifaxen en 9 Mosquito's. De Duitse verkeersleider negeerde alle omleidingen en verzamelde zijn jagers bij twee radiobakens die zich toevallig langs de route naar Neurenberg bevonden. De eerste gevechtsvliegtuigen verschenen net voordat de bommenwerpers de Belgische grens bereikten en een hevig gevecht in het maanlicht duurde het volgende uur. 82 bommenwerpers gingen verloren op de uitgaande route en nabij het doel. De actie was tijdens de terugvlucht sterk verminderd, toen de meeste Duitse jagers moesten landen, maar in totaal gingen 95 bommenwerpers verloren: 64 Lancasters en 31 Halifaxes, 11,9 procent van de uitgezonden strijdmacht. Het was het grootste Bomber Command-verlies van de oorlog.
De gevolgen voor Nijmegen waren verschrikkelijk.  Grote delen van de binnenstad waren weggevaagd door de splinterbommen.