De eerste wereldoorlog is aangebroken en zal zijn spoor trekken door de samenleving.
Nederland behoud zijn neutraliteit, maar versterkt wel de landsgrenzen aan zowel Duitse als Engelse zijde.

Ook binnen het gezin van Bernardus Adrianus Abraham Steenaart en Maria Petronella Driessens loopt het jaar 1914 niet zoals ze zelf gepland hebben.

Maria Petronella is nu bijna een jaar geleden bevallen van zoon Jacobus. Een tot op heden nog niet bekend voorval heeft tot gevolg dat er de komende jaren meerdere dingen geregeld moeten worden binnen het gezin van Bernardus en Maria.

Dochter Johanna Theodora Cornelia gaat alvast op 20 April 1914 voor een periode van twee jaar ‘logeren’ bij haar tante, jawel hoor, onze Johanna Cornelia op het Bankaplein 15 te Utrecht omdat de thuis situatie niet meer houdbaar is voor het gezin.

De vrouw van Bernardus A.A. , Maria Petronella wordt na een periode van  voorarrest op 11 mei 1914 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar in de strafgevangenis van Rotterdam.
Wat betekend dat ook zoon Jacobus welke net 1 jaar oud was, samen met zijn moeder meegaat, maar dan gelukkig voor een periode van maar drie maanden, Hij wordt weer gescheiden van zijn moeder op 28 augustus 1914 waarna hij weer thuis komt aan de ten Hoetstraat 21 in Nijmegen op 2 september 1914, bij zijn vader Bernardus A.A., zus Gezina en grote broer Johannes.
Tijdens de logeerpartij  in Utrecht van Johanna Theodora Cornelia, dochter van Bernardus A.A. en Maria Petronella, wordt daar de laatste telg van Gerardus Johannes Bakker en onze Johanna Cornelia Steenaart, dochter
Wilhelmina Theodora ( Mientje ) Bakker geboren op 23 januari 1915.









Het jaar 1915 heeft nog meer in petto voor de gezins samenstelling in Nijmegen.
De broer van onze Johanna, Bernardus Adrianus Abraham heeft samen met de kinderen Gezina, Johannes en Jacobus het huis aan de ten Hoetstraat 21 verlaten en is weer gaan inwonen bij zijn ouders Johannes Steenaart en Johanna Theodora Cornelia Schipperheijn in het ouderlijk huis op de Graafsche weg 131.

1914
Bankaplein 15 Utrecht
Raadsel van Nijmegen