De oudste zoon van Bernardus A.A. Steenaart en Maria Petronella Driessens, Johannes Steenaart wordt op 5 juli 1915 als eerste van hun vier kinderen ondergebracht in onder andere het

st. Joseph klooster  in Venray.

 

Het St. Jozef-gesticht aan de Overloonseweg, thans Eindstraat.

 

Dit klooster van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid werd in 1880 gebouwd en in 1905 verbouwd en uitgebreid. Het bood onderdak aan talloze zieken, ouden van dagen, weeskinderen, schipperskinderen en andere thuislozen. Van 1914 tot 1918 ook aan Belgische vluchtelingen.

_____________

 

Maria Petronella Driessens is op dit moment nog in Rotterdam en dochter Johanna logeert nog bij tante Johanna Cornelia en oom Gerardus Johannes in Utrecht.

 

Het jaar 1915 is ook het jaar waarin Theodorus Johannes Steenaart, de broer van onze Johanna Cornelia Steenaart,

in het dagelijks leven van beroep monteur, op 22 november in Amersfoort een huwelijk aangaat en wel met zijn schoonzus, op dat moment van beroep Modiste, Theodora Uijen, dochter van Johannes Uijen en Johanna van Rijsswijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theodora Uijen is de zus van Johannes Uijen, de man van Wilhelmina Hendrika Berendina Adriana Steenaart, de zus van onze Johanna Cornelia Steenaart.

Dit kan het gecompliceerd laten overkomen, in de zin van 'het raadsel van Nijmegen.

 

Het leek ook wel een beetje op het raadsel van Nijmegen, geschilderd door Pauwels Jansz. Van Schoten in 1619.














Voor wie hier niet bekend mee is, kijk even op dbnl.org en lees het hele verhaal.


Eind 1915 en wel op 25 oktober overlijd  Agnes Jansen, de liefhebbende Oma van onze Johanna op 87 jarige leeftijd.

Het was even zoeken binnen de gemeente, maar Bernardus A.A. Steenaart krijgt in 1916 een woning toegewezen aan de Spoorbrugstraat 4
te Nijmegen (waar hij samen met dochter Gezina en zoon Jacobus zijn intrek neemt), in afwachting van moeder Maria Petronella Driessens, die op 7 maart 1916 terug keert vanuit de strafgevangenis Rotterdam naar Nijmegen.

Dochter Johanna, die de afgelopen jaren logeerde bij haar tante, onze Johanna, keerde op 20 april 1916 ook weer terug naar haar ouderlijk huis aan de spoorbrugstraat 4 in Nijmegen.














                      foto spoorbrugstraat 4 Nijmegen (1955)
                          Bron: beeldbank RAN F32896
                    huisnummer 4 is duidelijk herkenbaar

De panden in de spoorbrugstraat worden in 1965 helaas allemaal gesloopt.

  1915
1914-1918
1917-1920