Rijswijk, 28 maart 1781:

De geboorte van Cornelis Arend Voorstad.

 

Op 22 juli 1783 wordt de tweede zoon van  Johan Hendrik Keiber en Elizabeth geboren.

Hij krijgt de naam:

                        Johannes.

 

Johannes kon niet wachten om het levenslicht te zien, want hij werd totaal  onverwachts geboren op een schip, onderweg van Harlingen naar Amsterdam op de zuiderzee.

 

Johan Hendrik reist gezien zijn positie in het Nederlandse leger het hele land door, zo ook in het zuidelijkste puntje in Maastricht.

En op 11 februari 1788 komt daar de derde zoon op de wereld, genaamd:

                         Hendrik.

1799 Noord Holland.

De Nederlandse provincies waren op dat moment al een paar jaar een Franse satellietstaat, de Bataafse Republiek. Oranje-stadhouder Willem V was naar Engeland gevlucht    Een Engelse oorlogsvloot van 150 schepen zette in augustus 1799 op het strand bij Callantsoog een invasiemacht van meer dan 20.000 soldaten aan land.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar bij de opmars naar het zuiden kregen de Engelsen onverwacht sterke tegenstand van het kleinere Frans-Bataafs leger.

Bij de gevechten waren in totaal ruime 65.000 man Britse, Russische, Franse en Nederlandse infanterie, grenadiers en huzaren van de lichte ruiterij betrokken.

 

 

 

 

            Engelse en Russische
            Grenadiers

1767
1800
1780
1796 Johannes Christoph gaat in maart
      I     deelnemen aan de eerste onder bevel
      I     van Napoleon Bonaparte staande
      I     Italiaanse veldtocht via Duitsland.
1797 

Het rijke noorden van Italiƫ werd tijdens de veldtocht veroverd op Oostenrijk en grondig geplunderd door de Fransen
Met hulp van Franse troepen
brengen de patriotten in 1795
de regering van de oude Republiek
ten val en richten in plaats daarvan
de Bataafsche Republiek op.

Zowel Johannes (Jean) als Hendrik (Henry)
zullen later net al hun vader Johan, als Nederlandse militairen dienst doen in het leger van Napoleon.  Van Hendrik is verder niet veel meer bekend.

Uiteindelijk neemt de familie Keiber zetel in de stad Amsterdam, vanwaar als eerste Johannes Christoph (Christophe) Keiber met een lengte van vijf voeten en zeven duim (het metrisch stelsel was nog niet ingevoerd) met zijn zwarte haren en bruine ogen op 19 jarige leeftijd in 1793 ingelijfd wordt in het 1e regiment van oranje nassau, om het komende 2 jaar gelegerd te worden in Brabant.

de tochten van Johannes
Voor de acht jaar jongere broer Johannes Keiber was dit zijn eerste veldtocht waar hij op 21 juli als 16 jarige tamboer, tijdens de marsen het tempo aanhield, bij de 1e halve brigade.
Tijdens de gevechten gaf hij middels een wisseling van slagen de bevelen van de krijgsheer door met zijn trommel. Naast voor het geven van signalen werd de trom gebruikt om marsen ordelijk te laten verlopen en te verlichten. Ook bij de geschutsexercitie speelde de tamboer een belangrijke rol.
Tijdens deze gevechten raakte Johannes Christoph Keiber gewond onder zijn linkeroog door een kogel waar hij nog een leuk litteken aan overhield.